Tekst og foto: Jo Grini

Cirrus inviterte til F3J-stevne den 30.Juni. Stevnet gikk på søndag, men siden hele 8 Svensker var ventet måtte jo nordmennene tjuvtrene litt allerede lørdag. Hele lørdagen ble tilbrakt med kvalitetstrening, dvs løpestart, utsjekking av liner og startteknikker, mens kvelden ikke ble avsluttet før flere av oss hadde flydd 10-minutter så sent som i 11-tiden. Spydeberg har nå så mange fasiliteter at grilling av elg og rådyr ble foretatt utover kvelden, før vi fant respektive sofaer og liggeunderlag i den store brakka. Svenskene ankom ved midnatt, dyvåte etter å ha flydd F3J i Finspäng hele lørdagen.

Morgensolen tittet gjennom de florlette gardinene på Spydeberg og liflig kaffedunst fylte brakka allerede klokka 08:30 søndag morgen. Det var klart for ett realt bikkjeslagsmål for heder og ære, så vi gledet oss som små unger når de drar på tivoli. Startlistene var utarbeidet rundt grillen i forveien og det var satt opp 4 femmannslag av de 20 påmeldte deltagerne. Briefing ble avholdt som planlagt og første start gikk som seg hør og bør kl.10:00. Værforholdene var typisk sommer på Spydeberg, med veldig skiftende vær og mye termikk, men samtidig store synkområder mellom boblene. Dette gjorde det både vanskelig, men samtidig enkelt å oppnå full flytid. Med så mye termikk er man selvfølgelig også utsatt for en og annen regnbyge, når cumulusskyene når sine bristepunkt.

Det ble benyttet veldig varierende startmetoder. Både enmanns direkte, tomanns direkte og variasjoner av omlenk ble benyttet. Den morsomste konklusjonen i etterkant var at f.eks. Conny Andersson med sin Graphite kom til finalen med i hovedsak enmanns direkteløp. Han hadde ingen problem å følge med i de rådende forhold og denne startteknikken. Søren Svantesson med sin Graphite, Jo Grini med sin Pike Superior og Alexander Westby med sin Pike Plus brukte alle tomanns direkte eller tomann med omlenk, alt etter forholdene. Var det mer enn 2-3m/s motvind eller det var gode forhold ble det benyttet 2 mann direkte. Hvis man ønsket en rask start eller det var lite vind brukte mann 2 mann og omlenk.

I og med at det har kommet noen regelforandringer fra Ciam dette året fikk vi en uheldig episode. Regelforandringen med bruk av stake hadde ikke de helt store praktiske forskjellene, da det ble benyttet alle mulige kombinasjoner av startteknikker. Den nye regelen med at linekryss ikke gir mulighet for ny arbeidstid ga dessverre uheldige konsekvenser for flere utøvere. I fjerde omgang røk Inge Balswick en line og denne ble liggende over hans egen og andres liner. Når han så tok omstart røk linen hans igjen, nettopp fordi linen lå i kluss over hans egen. Dette medførte at Inge fikk en dårlig start, samt at Widar Holmedal ikke fikk startet og ønsket å protestere på dette. Juryen ble kalt inn, men etter de nye reglene kunne de dessverre ikke gi han ny arbeidstid eller start i annen gruppe. Dette gjorde selvfølgelig at siden det ikke var noen strykomganger hadde både Widar og Inge store problemer med å komme seg til en finale. Mulig vi burde gjøre noen lokale forandringer på denne regelen i ettertid.

Etter fire omganger var finalistene klare. Det var på forhånd bestemt at 4 piloter skulle komme til finale. Det ble gjennomført to 15-minutters finaler som avgjorde dagens vinner. En større regnbyge hadde i løpet av dagen bygget seg opp og begynte nå å sige faretruende inn over oss. Første finaleomgang ble imponerende vunnet av junior Alexander Westby fra Løten som med sin Pike Plus cruiset rundt varmluften og hang oppe de ekstra minuttene lengre enn oss andre. I andre finaleomgang kom regnet for fullt. Mens vi andre fikk landet og slukøret fikk kastet oss inn i brakka, sto Søren Svantesson og fløy sin Graphite i god høyde. Alle bortsett fra pilot, medhjelper og offisiell tidtager Ole Nordskogen ble stående og myse ut vinduene på brakka, mens Søren cruiset rundt i det plaskende regnværet. Det var en meget verdig vinner som dyvåt, etter hvert også kom inn i brakka for å motta en liten applaus. Når Inge Balswick fikk regnet ut de endelige resultatene og mottatt stevnekontigent fra alle, ønsket vi hverandre tusen takk for en flott helg og dro hjem til vårt. (dvs etter at alt utstyr var sanket inn og våte presenninger stuvet vekk).

Det ble en storartet helg og med fint besøk fra hele 8 Svensker ble det en durabelig fight om plasseringene. De fleste av oss hadde en kjempehelg og kan nesten ikke vente på neste konkurranse. En ekstra takk til Royce Morgan som steppet inn som offisiell tidtager og til alle Svenskene som er hjertelig velkommen ved en senere anledning.

Modellflyhilsen fra
Jo Grini 
Landslagsmedlem, F3J.no/2002 


 

Resultater innledende runder:

Pl. Navn Klubb Lag 0/00
1 Sören Svantesson Herrljunga MFK SweNor 1000
2 Conny Andersson Herrljunga MFK Sweden 2 993
3 Jo Grini Valdres FKM F3J.no/2002 976
4 Alexander Westby Løten MFK F3J.no/2002 970
5 Jonas Blomdahl RFK Ikaros SweNor 967
6 Tor Midtlund Løten MFK SweNor 957
7 Anders Henriksson AKMG Sweden 2 939
8 Thorbjørn Jespersen Cirrus RC Flyklubb Cirrus 938
9 Widar Holmedahl Cirrus RC Flyklubb Cirrus 888
10 Edvard Karlsson Herrljunga MFK Sweden 2 859
11 Conny Svantesson Herrljunga MFK Sweden 2 854
12 Erik M. Villadsen Kongsberg SweNor 828
13 Mattias Carlsson RFK Ikaros SweNor 804
14 Arne Simonsen Cirrus RC Flyklubb Cirrus 791
15 Inge Balswick Cirrus RC Flyklubb F3J.no/2002 772
16 Martin Alaby Herrljunga MFK Sweden 2 766
17 Anders B. Krogvig Cirrus RC Flyklubb F3J.no/2002 742
18 Stein Jaksland Cirrus RC Flyklubb Cirrus 687
19 Per Pedersen Cirrus RC Flyklubb Cirrus 620
20 Finn Krogvig Cirrus RC Flyklubb F3J.no/2002 603

Resultater Finaler:

Pl. Navn 1.fin 2.fin 0/00
1 Sören Svantesson 822 1000 1000
2 Alexander Westby 1000 726 947
3 Jo Grini 880 811 928
4 Conny Andersson 861 803 913

Se også de detaljerte resultatene med tider og flytyper.Beste Nordamann etter finaler, Alexander Westby fra Løten og på landslaget 2002. Gratulerer!Anders hørte på VM i fotball mens han beinfløy modeller opp på himmelen. Høretelefoner måtte tapes fast og Thorbjørn i bakgrunnen ville IKKE høre resultatet siden videoen hjemme sto på opptak. PS Brasil vant...Enda ett bilde av Anders, denne gangen i farta. Fotografen løper også...Til venstre dagens vinner Søren Svantesson med sin Graphite går sammen med Mattias Carlsson.Lunsj må store gutter ha! Langbordet er til god nytte.Lørdags kveld inbefattet også kasting av JW-vinge. Bak hvilken skog var det DS sa du ?
Foto: Inge BalswickDLG var det det det var ? Neeeei...Last changed:
18.11.03