2M postkonkurranse 
Eller "hvor enkel og avsidesliggende kan man være?"

Sjællands Modelsvæveflyveklub ved Steen Høj Rasmussen inviterte til 2M Nordisk postkonkurranse og det måtte vi jo arrangere ? 
Les innbydelsen HER

Siden jeg ofte ikke klarer å la vær å delta på alt jeg kommer over var ikke veien lang ned i hobbyrommet for å finne egnet modell. Modellene som er lov brukt må ikke overstige 2m og ha maks 2 servoer. I sortimentet har jeg en Organic 2 meter og en 1 meters Mini Phønix. Organic'n har 5 servoer, men ved å koble vekk vingeservoer fløy den meget bra bare på v-halen. Det vil vel nesten være juks å bruke denne modellen (den er meget avansert konstruert og flyr eksepsjonelt bra), så jeg slo fra meg dette. Frem fra glemselen kom heller en Mini Phønix som jeg bygde kun av skrapmaterialer i kjelleren og har to servoer. Dvs den hadde tre servoer siden den også har slepekobling, men denne ble tatt ut for annledningen. Passende strikk på 30m+120m line ble funnet frem og Lolo montert i flyet. Lolo er da en høydemåler som man i etterkant kan koble til pc og få ut både høyde og tidsaspekt. Totalvekt på flyet var nå 195g + 10g Lolo = 205g. (Lolo fåes fra www.lomcovak.cz )

Første forsøk 31/8
Det ble høytidelig invitert til 2m konkurranse på Spydeberg dagen før ett større F3J stevne som gikk den 1. September. Når jeg ankom plassen blåste det 8-12m/s og med ett kraftig tordenvær ble jeg lenge sittende alene. Det ble bedre vær utover dagen, men alt for mye til så små modeller. Vinsjing og trening til neste dags F3J-stevne var det jeg og Thorbjørn Jespersen brukte kvelden til.

Andre forsøk / reservedag 8/9
Denne gangen var jeg ikke på Spydeberg, men i Valdres der jeg bor. Her er jeg relativt alene om å være gira på seilflyging. Været skulle vise seg å være litt bedre enn forrige gang. Det regnet om morgenen, men det lysnet opp og solen brøt igjennom i 2-tiden. Siden jeg bor så avsidesliggende ble en annen lokal helt kontaktet, slik at jeg ikke skulle føle meg helt alene. Han har en 1,5m modell, men denne hadde nok hengt litt for lenge i taket og ble dessverre ikke klar. Men, jeg konkurrerte jo mot hele Norden, eller hva ???? Uansett skulle stevnet avvikles og ett større jorde hos en lokal bonde ble missbrukt. Man trenger faktisk stor plass, dette fordi strikken er enormt elastisk. Nesten 250m er nødvendig fant jeg ut. Landingslinje ble lagt ut og jeg var klar. Dessverre blåste det litt i dag hver gang en termikkboble passerte, og boblene beveget seg relativt fort. Med en modell på 1 meter ble synet helt avgjørende. I løpet av 2-3min var modellen ofte blitt meget liten der langt medvinds og komme hjem ble vanskeligere og vanskeligere for hver omgang. Starthøydene mine var heller ikke noe å skryte av, så jeg følte etter hvert at jeg hadde ett stort handikap med den lille modellen.

Men, morro var det !!
Det er lenge siden jeg har hatt det så morsomt med en så liten modell. Jeg hadde termikk i nesten hver omgang, men måtte gå ut av løftet så fort jeg hadde steget en 40-50meter. Å komme seg frem til neste boble i motvinden var veldig vanskelig. Modellen ble rett og slett for liten og med for saktegående profil (selvuskjært clark-Y lignende greie). Landing ble enklere enn jeg trodde. Siden modellen er så lett og med saktegående profil kan man stupe ned og flate ut til rimelig rett tid. Farten avtar veldig raskt etter at man har flatet ut, så noen bremser er ikke nødvendig (og ikke har jeg lov til noen ekstra servo for dette ifølge reglene).

Resultat:
Hvordan det gikk i konkurransen vet jeg ikke, for innleveringsfristen går ut den 15. September. Stand by for oppdateringer. Her er uansett mine resultater:
Navn: Jo Grini, 44432
Adresse: 2910 Aurdal, Norge
   3 min Land  4 min Land  5 min Land  6 min Land  7 min Land Total
Tid 02:57 150 03:44 90 03:41 120 05:54 150 05:03 150  
Point 177 150 224 90 221 120 354 150 303 150 1939

 

-----------------------

Innbydelse:

Sjællands Modelsvæveflyverklub inviterer til 2M Nordisk Postkonkurrence.

Våre danske venner har nå i en årrekke arrangert denne konkurransen, som foregår der hvor du er, på ditt lokale flysted. Meningen med poststevnet er at den enkelte kan konkurrere mot resten av Norden, selv om det bare er et par i ditt miljø som kan/vil delta (det trengs i et hvert fall minst en pilot og en tidtaker).
Altså uhøytidelig konkurranse, men med en fin vandrepokal som bestemann/kvinne får beholde i et helt år.

Alle NLFs klubber bør kunne klare å avvikle noen runder på konkurransedagen som er 31/8 med reserve søndag 8/9.

Regler finner du på SMSKs hjemmesider http://www.smsk-rc.dk.
Bestemmelsene i reglenes paragraf 6 gjelder tilsvarende for Norge, og deltakere må være medlem i en modellflyklubb/gruppe tilsluttet Norges Luftsportsforbund.

Er du i tvil om hvordan konkurransen skal avholdes, send en forespørsel til modellfly@modellfly.info.

De foregående to år har det bare vært danske og finske piloter som har deltatt.
La oss vise at norske vikinger kan hevde seg. Flest norske flagg på resultatlisten, og gjerne i toppen av listen!

Frem med strikk og Gentle Lady (eller lignende)!

Mvh
Terje Martinsen
Leder Modellflyseksjonen/Norges Luftsportsforbund


National Team F3J 2002 presents: F3J.no/2002
Referat fra 
"Yellow Eagle Trophy"
(also English txt)A cool DS-video (1mb) from "Hystar film productions" in Hanstholm, Denmark. You will need Quick-time from Apple.


And the official website in Finland:F3J.no på mobilen ? send kommando:
rclogo f3jno
til tlfnummer: 1986


Last changed:
11.05.09


FastName.no

Adresse: F3J.no, v/Jo Grini, Sagbråtenfeltet, 2910 Aurdal, Norway
Tlf:+47 61361606, Mob:+47 95292002, Fax:+47 85027810
Org.nr. 884 014 972, konto: 97104998791